Thursday, 14 July 2016

MISTAKE
Written by a confident lady

After a meeting, I was coming out of a hotel and I was looking for my car keys. They were not in my pockets. A quick search in the meeting room, it wasn't there too.

Suddenly I realized I must have left them in the car. My husband has shouted many times for leaving the keys in the ignition.

My theory is the ignition is the best place not to lose them... His theory is the car will be stolen if left at the ignition key slot!

Immediately, I rushed to the parking lot and came to a terrifying conclusion.... His theory was right. The parking lot was empty.

I immediately called the police. I gave them my location, description of the car parked etc. I equally confessed that I had left my keys in the car and that the car had been stolen.

Then I made the most difficult call of all, to my husband, "Honey, (I stammered; I always call him 'honey' in times like these), I left my keys in the car.... and it has been stolen."

There was a big silence. I thought the call had been dropped but then I heard his voice. "Idiot", he shouted, "I dropped you at the hotel!".

Now it was my time to be silent. Embarrassed and happy as well, I said, "Well, then please come and get me."

He shouted again, "I will, as soon as I convince this policeman that I have not stolen your car."

So many things go wrong daily and you can't blame yourself all the times.

KESALAHAN
Ditulis oleh wanita yang berkeyakinan tinggi

Setelah menghadiri mesyuarat, saya sedang melangkah keluar dari hotel sambil mencari kunci kereta. Saya tidak jumpa. Saya cari dalam poket baju saya, tak ada. Saya bergegas kembali ke bilik mesyuarat, tiada di sana.

Tiba-tiba saya menyedari saya mesti telah meninggalkannya di dalam kereta. Suami saya pernah memarahi saya beberapa kali kerana meninggalkan kunci kereta dalam kereta.

Saya menganggap tempat pemutar kunci ialah tempat paling selamat untuk mengelak kehilangan kunci.... Kata suami saya kereta akan dicuri jika kunci kereta dibiarkan di tempat pemutar kereta!.

Serta-merta saya meluru ke tempat meletak kenderaan dan mencari kereta saya... Betul kenyataan. Tempat meletak kenderaan kosong.

Saya terus menelefon polis. Saya memberikan lokasi saya, segala maklumat mengenai kereta dan lain-lain perkara. Saya juga mengaku bahawa saya telah meninggalkan kunci kereta di dalam kereta dan kini kereta itu telah dicuri.

Kemudian, saya menelefon suami saya, "Sayang, (saya akan memanggilnya sayang dalam situasi sebegini), saya telah meninggalkan kunci kereta dalam kereta.... dan kereta itu telah dicuri.

Suami saya hanya mendiamkan diri. Saya sangka dia telah menamatkan telefon tetapi saya dengar suaranya. "Bodoh", dia menjerit, "Saya yang menghantar awak ke hotel!"

Kini giliran saya pula mendiamkan diri. Perasaan malu dan gembira bercampur baur. Saya menjawab, "Kalau begitu, boleh tolong datang dan ambil saya."

Dia menjerit kembali, "Saya akan ambil awak selepas saya menerangkan kepada polis yang saya tidak mencuri kereta awak."

Setiap hari berlaku pelbagai perkara yang salah dan anda sentiasa tidak boleh menyalahkan diri anda.

Diterjemah oleh : Teratai Melur
E-mel ; terataigenius@gmail.com
**Jika memerlukan perkhidmatan terjemahan, sila e-mel ke alamat e-mel tertera di atas.