Tuesday, 21 October 2014

AWER menggesa maklum balas daripada orang ramai mengenai mekanisme tarif air
________________________________________________________________________

Kuala Lumpur : Tidak lama lagi kerajaan akan memulakan langkah awal mengadakan perbincangan dengan pemegang amanah harta di semua peringkat sebelum melaksanakan mekanisme telus untuk menentukan kadar tarif air, kata Persatuan Air dan Pengkaji Tenaga Malaysia (AWER)

AWER, kumpulan pemikir bagi hal berkaitan air dan tenaga menggesa rakyat Malaysia memainkan peranan aktif dalam memberikan maklum balas kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) mengenai perkhidmatan air daripada pengusaha air. Ini bertujuan untuk membantu pihak suruhanjaya menilai prestasi pengusaha air untuk 'mengetatkan' Indeks Petunjuk Prestasi (KPI).

AWER berkata maklum balas turut mengambil kira gangguan bekalan dan kualiti air.

"Ini adalah saat yang bersejarah, di mana orang awam akan berhubung terus sebelum tarif air diubah suai," kata AWER dalam kenyataannya.

Kumpulan pemikir berkata SPAN akan menjalankan langkah-langkah awal yang membabitkan semua pemegang amanah harta sebelum menentukan kadar tarif air.

Ringkasan mengenai cadangan kadar tarif air yang telah diubah suai dan Indeks Petunjuk Prestasi yang relevan untuk pengusaha perkhidmatan air akan diterbitkan oleh SPAN untuk semua pemegang amanah harta termasuk orang awam untuk maklum balas.

Perkhidmatan air meliputi perawatan air, bekalan air dan perkhidmatan pembentungan, kata AWER.


Sumber : The Edge
Diterjemah : Teratai Melur
Emel : terataigenius@gmail.com