Saturday, 21 February 2015

Lebih banyak letusan pada masa hadapan

Kedudukan negara Iceland semakin meningkat disebabkan oleh perubahan iklim dengan tanah dilepaskan oleh kecairan litupan ais yang memantul dari Bumi pada kadar 3.5cm setahun.

Keburukannya? Para pengkaji mempercayai bahawa penngkatan tambahan yang berlaku di sebalik peningkatan aktiviti letusan gunung berapi dengan tiga buah gunung berapi di Iceland meletus sejak lima tahun lalu sehingga menyebabkan penerbangan kapal terbang dihentikan dan ia memuntahkan abu gunung berapi ke udara.

Satu kajian terbaharu yang diterbitkan dalam majalah Geophysical Research Letters, para saintis dari Universiti Arizona dan Universiti Iceland mendapati kerak bumi sedang bertambah delam kadar pantas di tengah-tengah kepanasan tinggi sejak 30 tahun kebelakangan ini.

Di beberapa tapak di bahagian selatan dan di bahagian selatan tengah Iceland, di mana terletak lima buah litupan ais terbesar, kehilangan ais berpunca daripada kepanansan yang menyebabkan peningkatan sebanyak 3.5cm setahun, kata para pengkaji.

Mereka telah mengetahui mengenai peningkatan tanah akibat daripada keberatan lapisan ais yang semakin meningkat sejak beberapa tahun dahulu. Tetapi, mereka tidak mengetahui berapa pantas proses melantun ini sedang berlaku di Iceland.

"Ianya seperti meletakkan sebuah objek berat di atas sebuah trampolin. Apabila anda mengambil objek tersebut, ia akan kembali ke bentuk asalnya iaitu ke bentuk leper," kata Richard Bennett, seorang ahli geologi di Universiti Arizona dan salah seorang penulis untuk kajian terbaharu. Lantunan yang terbesar adalah disebabkan oleh peningkatan pemanasan sejak 30 tahun seperti yang ditunjukkan dalam model matematik.

"Kami dapati peningkatan ini menarik. Ia berlaku dengan pantas di semua arah oleh kehilangan jumlah ais yang banyak," Bennett menambah.

Para pengkaji bergantung kepada 62 buah alat GPS yang diletakkan di atas batu-batu di seluruh negera Iceland untuk melihat perubahan dalam kedudukan batu. Beberapa buah GPS ini telah diletakkan sejak 1995 lagi. Bahaya yang sedang menanti ialah peningkatan kecairan ais ini boleh mendorong peningkatan aktiviti gunung berapi. Tiga letusan telah berlaku sejak lima tahun lalu di Iceland. Apabila gunugn berapi Eyjafjallajokull meletus pada 2010, seluruh penerbangan di negara-negara Eropah terpaksa dibatalkan selama seminggu.


Gambar : Gunung berapi Eyjafjallajokull yang meletus pada 2010.


Rantaian aktiviti akibat daripada kecairan litupan ais, peningkatan permukaan bumi dan aktiviti gunung berapi masih tidak dapat difahami sepenuhnya, kata Bennett. Akan tetapi, apabila permukaan bumi meningkat, batu-batu yang yang berada di dasar laut turut meningkat bersama. Ia dilepaskan daripada tekanan ais.

"Ia mengalihkan kepanasan seperti sekeping kentang panas, apabila ia dialihkan dari tekanan panas tinggi ke tekanan panas rendah dan memasuki keadaan yang mempromosi kecairan," kata Bennett. Dan keadaan ini sesuai untuk letusan.


Sumber : The Star bertarikh 9hb Februari 2015
Ditulis oleh ; Suzanne Goldenberg
Diterjemah oleh : Teratai Melur
Emel : terataigenius@gmail.com

;