Monday, 8 June 2015

PENSTRUKTURAN SEMULA IMDB

1.  Menteri Kewangan II telah mempersembahkan kepada Kabinet pelan penstrukturan semula 1MDB yang mampu menyelesaikan semua masalah. Saya ingin ulang sekali lagi bahawa pembayaran semula hutang 1MDB tidak akan membebaskan peminjam daripada tanggungjawab menghilangkan wang tersebut. Wang tersebut tidak hilang menerusi pelaburan yang merugikan tetapi ia telah hilang begitu sahaja. Ada orang mengetahui bagaimanakah wang itu hilang dan siapa yang menyimpan wang tersebut. Akan tetapi, orang berkenaan tidak bercakap.

2.   Sekarang mengenai proses penstrukturan semula.

3.   IPIC dikatakan telah melabur sebanyak ASD 1 billion ke dalam akaun 1MDB. Ia bukan hutang seperti yang didakwa oleh Menteri Kewangan II. Sudah tentu ia bukannya hadiah. Apa yang IPIC perolehi daripada 1MDB untuk ASD 1 billion yang dilaburkannya. Sudah tentu IPIC memperolehi aset-aset 1MDB

4.   IPIC mungkin akan melabur ASD 3 billion lagi. Wang ini akan digunakan untuk membayar balik hutang kepada German Bank sebanyak ASD 1 billion. ASD3 billion pula untuk memindahkan aset-aset berbentuk hartanah 1MDB.

5.   1MDB telah membeli tanah milik Kerajaan yang bernilai antara RM4,000/- hingga RM7,000 kps pada harga antara RM60/- hingga RM90/- kps. Sebenarnya harga yang dibayar oleh 1MDB kepada Kerajaan menunjukkan terdapat penyalahgunaan kuasa. Sebetulnya adalah membayar mengikut harga pasaran nilai tanah sebelum ia dibangunkan atau dijual.

6.   Jika IPIC membayar ASD 4 billion kepada 1MDB, maka IPIC menjadi pemilik aset-aset 1MDB.

7.   1MDB tidak memdapat apa-apa kerana wang daripada IPIC akan digunakan untuk membayar bunga dan hutang-hutang 1MDB untuk mengurangkan jumlah hutang daripada RM42 billion kepada jumlah yang lebih kecil.

  8.   1MDB akan terus membayar bunga untuk jumlah hutang kecil ini sehingga jumlah pinjaman dapat dibayar sepenuhnya.

10.  Maka, bagaimanakah penstrukturan semula ini memberi kelebihan kepada 1MDB. Ia akan :

i)     Menyerahkan 1MDB kepada IPIC.

II)   Sebarang pembangunan pada tanah tersebut akan memerlukan persetujuan IPIC

III)  Sebarang rundingan akan menyebabkan Kerajaan Malaysia kehilangan berbillion Ringgit kecuali harga pasaran dibayar untuk tanah TRX dan Bandar Malaysia.

IV)  1MDB masih perlu membayar bunga untuk baki hutang dan berbillion Ringgit untuk melangsaikan hutang tersebut. 1MDB sudah kehilangan harta bernilai daripada aset-asetnya, bagaimanakah ia dapat mencari wang lagi.

V)    1MDB terpaksa menjual penjana kuasanya. Aset-aset ini dibeli dengan harga tinggi daripada nilai pasaran dan tidak mungkin dapat dijual seperti harga belian atau harga disenarai. Paling kurang, ia akan rugi sebanyak 3 billion Ringgit.

10)  Sehingga kini, tidak terdapat sebarang bukti wang berjumlah ASD 4 billion (14 billion Ringgit) dari Kepulauan Cayman berada di Singapura. Wang ini telah hilang kecuali 1MDB dapat menunjukkan 'unit' yang berada di Singapura mempunyai nilai. Unit-unit ini boleh ditukar ke bentuk wang untuk menjadikan ia kredible.

11)  Pelan penstrukturan semula yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan II tidak boleh memadam masalah 1MDB, tidak dapat memadam kenyataan bahawa wang yang dipinjam oleh 1MDB telah hilang dan Kerajaan Malaysia akan mengalami kerugian berbillion Ringgit. Mungkin sebahagian daripada hutang tersebut dapat ditebus tetapi sejumlah besar hutang tersebut akan tetap kekal. Sudah tentu, penstrukturan semula tidak akan dapat membawa balik wang yang telah hilang.

12)  Terdapat banyak bukti yang menunjukkan ahli-ahli politik dan kakitangan awam terlibat dalam menutup perkara ini. Dan, saya percaya, Najib akan kalah dan apabila beliau dikalahkan pada pilihanraya unum akan datang, pihak berkuasa akan mencarinya.

13)  Saya harap penstrukturan semula ini akan membantu tetapi selagi wang yang telah hilang belum dikembalikan, pembayaran semula hutang-hutang tidak akan membebaskan sesiapa.

Sumber : Blog Chedet
Ditulis oleh : Tun Dr. Mahathir Mohamad
Tarikh ditulis : 4hb.Jun 2015
Link  :  chedet.cc/?p=1735
Diterjemah oleh : Teratai Melur
Emel : terataigenius@gmail.com