Tuesday, 16 June 2015

SIAPAKAH DI SEBALIK KRISIS

1.   Perdana Menteri berkata Dr. M (iaitu saya) di sebalik krisis ini.

2.   Saya akan mengaku bahawa saya ialah orangnya di sebalik 'krisis' ini. Saya berada di sebalik krisis ini kerana terdapat suasana takut dalam negara ini.

3.   Ramai orang mengetahui mengenai kehilangan wang berjumlah berbillion Ringgit oleh 1MDB. Mereka ini mengetahui kehilangan wang ini kerana mereka telah melihat bukti kehilangan ini. Akan tetapi, mereka takut akan tindakan yang akan diambil oleh pihak Kerajaan terhadap mereka. Berkemungkinan mereka akan kehilangan kerja atau kontrak atau anugerah dll.

4.   Maka, mereka datang dan memberitahu kepada saya. Mereka meminta saya berbuat 'sesuatu'. Saya mengelak untuk jangka masa panjang kerana saya tahu jika saya mendedahkan salah laku 1MDB, ia akan menyebabkan Perdana Menteri disoal siasat.

5.   Saya berbuat memberitahu beliau di sebalik tabir. Akan tetapi, tidak berkesan. Saya memberitahu Perdana Menteri yang saya tidak lagi menyokongnya. Tidak berkesan.

6.   Maka, saya terpaksa memdedahkan kepada orang ramai. Najib telah memusnahkan UMNO dan BN. Saya tahu beliau akan kalah dalam pilihanraya akan datang. Seluruh negara akan menghadapi masalah kerana tiada parti yang akan mempunyai majoriti cukup untuk memerintah.

7.   Pihak pembangkang tidak boleh memerintah kerana mereka akan bertengkar sesama sendiri. Sebuah Kerajaan Pakatan ialah Kerajaan yang lemah dan tidak stabil.

8.   Tanpa sebuah Kerajaan yang kukuh, negara ini akan menjadi anarki. Krisis muncul dalam suasana anarki akan menjadikan suasana lebih buruk.

9.   Jadi, saya mengambil keputusan untuk mendedahkan salah laku 1MDB di mana Perdana Menteri ialah ketuanya.

10.   Adakah terdapat krisis? Ada. Ia disebabkan oleh Perdana Menteri yang menubuhkan 1MDB dan menggunakannya untuk meminjam dalam jumlah yang amat besar dan menyebabkan kerugian berbillion Ringgit.

11.  Krisis ini boleh berakhir jika Perdana Menteri meletak jawatan dan membenarkan siasatan penuh dilakukan ke atas 1MDB yang telah meminjam RM42 billion. Selagi Perana Menteri ini memerintah, sebarang siasatan tidak dapat dilakukan. Kita dapat melihat tiada sebarang siasatan dilakukan ke atas 1MDB dan Jho Low walaupun laporan polis telah dibuat. Pihak yang membuat laporan polis diisytiharkan muflis, rumahnya dirampas dan dijual dan beliau disiasat atas tuduhan terlibat dalam urusan wang haram dan menaja pengganas. Mahkamah memutuskan beliau tidak muflis.

12.  Jika didapati tiada sebarang unsur jenayah dan kesemua wang dapat dikembalikan, Najib boleh kembali menjadi Perdana Menteri dan meminpin BN dalam pilihanraya umum akan datang.

13.  Menuduh saya yang bertanggungjawab di atas krisi ini seolah-olah Najib meminta kita menerima sahaja kehilangan wang berbillion Ringgit dan meneruskan kehidupan seperti biasa. Rakyat mengambil berat dan kesan yang akan dihadapi oleh 1MDB, perkara ini tidak boleh diambil mudah. Pihak yang bertanggungjawab harus disiasat dan jika didapati bersalah, mereka harus dihukum.

14.  Kesannya, akan berlaku krisis tetapi haruskah kita membenarkan perompak merompak berbillion Ringgit untuk mengelakkan krisis.


Sumber : Blog Chedet
Ditulis oleh : Tun Dr. Mahathir Mohamad
Tarikh ditulis : 11hb. Jun 2015
Diterjemah oleh : Teratai Melur
Emel: terataigenius@gmail.com
BAGAIMANAKAH WANG 1MDB DILABURKAN

1.   Saya teruja dengan kebolehan 1MDB melaburkan 42 billion Ringgit dalam pelbagai bidang perniagaan. Saya sepatutnya berpuas hati dengan cara 1MDB menggunakan wang pinjamannya.

2.   Akan tetapi, saya tidak berpuas hati. Saya tidak berpuas hati kerana maklumat ini datang daripada KPE baharu, Arul Kanda Kandasamy. Dan Arul telah didapati berbohong beberapa kali.

3.   Sejurus selepas beliau mengambil alih pengurusan 1MDB, beliau mengumumkan wang dari Kepulauan Cayman telah dibawa balik. Beliau menyatakan secara jelas dan secara terbuka bahawa beliau sendiri melihat wang tunai sebanyak satu billion dolar. Kemudian, beliau berkata ia adalah penyata. Penyata apakah itu? Akhirnya, pihak bank menyatakan tiada wang tunai dalam bank dan hanya dokumen disimpan dan dokumen itu ditandatangani dengan tandatangan palsu.

4.   Maka, beliau memberitahu kepada Perdana Menteri mengenai himpunan besar wang tunai dolar dan Perdana Menteri menjawab soalan di Parlimen bahawa wang tunai tersebut berada di Singapura. Ia tidak boleh dibawa balik kerana Bank Negara menanyakan terlalu banyak soalan. Menteri Kewangan harus luluskan atau tidak meluluskan kesemua kelulusan dan sekatan Bank Negara.

5.   Kemudian, pihak bank menafikan wang tunai berada dalam bank mereka. Memalukan. Visi telah hilang. Tidak. Ia bukan wang tunai. Ia adalah dokumen. Tidak, ia adalah unit. Unit apa? Tak tahu. Bank yang mana? Tidak jelas. Misteri semakin mendalam.

6.   Maka, apabila Arul mengumumkan mengenai pelaburan sebanyak 42 billion Ringgit, kemungkinan beliau melihat sesuatu yang tidak wujud. Dan, adakah sesiapa menggunakan wang pinjaman untuk membayar cukai. Cukai apa? Tiada sebarang pengumuman mengenai keuntungan tetapi cukai dibayar. Berapa? Kos pengurusan 1MDB telah meningkat kepada berbillion!

7.   Nama-nama yang diketahui telah menerima wang daripada 1MDB tidak disebut. Banyak wang telah disalurkan ke syarikat di Hong Kong dengan pelbagai nama pelik.

8.   Tiada sebarang pembayaran dibayar kepada Petro Saudi. kepada Jho Low, kepada Brazen Sky dan lain-lain. Jho Low menafikannya tetapi kenapakah beliau tidak membuktikan bahawa beliau tidak menerima AS 260 juta (RM988 juta) daripada 1MDB untuk membeli bank.

9.   Arul pernah menipu. Arul menipu lagi mengenai wang 42 billion Ringgit. Di manakah sebahagian daripada 42 billion Ringgit berada masih menjadi tanda tanya.

10.  Saya tidak fikir kita dapat menyelesaikan masalah kehilangan wang 1MDB menerusi mesyuarat empat mata. Najib boleh menyelesaikan masalah ini dengan membuktikan keraguan munasabah bahawa tiada kehilangan wang pinjaman sebanyak 42 billion.

11.  Saya fikir hasrat 1MDB adalah menjana pendapatan untuk Kerajaan. Tunjukkan berapa banyakkah Kerajaan mendapat keuntungan semenjak 2009? Kenapakah beliau meminjam wang untuk membayar bunga untuk pinjaman?

12.  Kenapakah saham penjana kuasa tidak dapat disenarai?

13.  Kenapakah 1MDB hanya membayar 60-90 Ringgit untuk tanah Kerajaan yang kini hendak dijual dengan harga 2000-4000 Ringgit kps. Kini, tanah yang dibeli oleh Tabung Haji telah dijual kepada warga Indonesia dengan harga rendah. Kerugian ini akan ditanggung oleh para jemaah haji.

14.  Sebenarnya, terdapat banyak persoalan yang boleh dijawab oleh Perdana Menteri, bukan kepada saya, tetapi kepada rakyat. Wang itu bukan milik saya seorang. Banyak soalan yang diajukan kepada saya menanyakan di manakah wang mereka berada.

15.  Wang itu milik rakyat. Ia adalah tanggungjawab polis, badan pencegahan rasuah untuk menyiasat laporan yang telah dibuat - termasuk laporan oleh Bank Negara. Akan tetapi, pihak agensi terbabit tidak melakukan penyiasatan.

16.  Terdapat unsur-unsur ketakutan yang menghalang mereka daripada melakukan penyiasatan. Selagi Perdana Menteri ini kekal sebagai Perdana Menteri, penyiasatan mengenainya tidak akan dilakukan. PM harus meletak jawatan dan melepaskan kuasanya jika Ketua Audit Negara, Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara atau Suruhanjaya Diraja ingin mendedahkan perkara sebenar.

17.  Saya hadir ke forum "Nothing to Hide" dengan harapan akan mendengar penjelasan daripada Dato Sri Najib serta menanyakan soalan. Akan tetapi, forum itu dibatalkan atas alasan keselamatan.

18.  Saya menonton video yang menunjukkan kejadian sebenar. Tiada sebarang ancaman kecuali Ali Tinju membuat bising. Jelas menunjukkan beliau mahu membatalkan perjumpaan ini. Kita semua tahu beliau menyebelahi pihak mana. Sayang sekali. Najib berpeluang memberi penjelasan dan individu seperti saya akan mendiamkan diri.

Sumber ; Blog Chedet
Ditulis oleh : Tun Dr.Mahathir Mohamad
Tatikh ditulis : 9hb. Jun 2015
Diterjemah oleh : Teratai Melur
Emel: terataigenius@gmail.com