Thursday, 29 January 2015

AUDIT KEKAYAAN


1.   Dulu kita miskin. Pada masa itu kita bercakap mengenai jutaan Ringgit. Sekarang kita kaya dan bercakap mengenai berbillion Ringgit. Sukar untuk memahami maksud berbillion Ringgit. Kita tidak perasan walaupun kerugian beberapa juta Ringgit.

2.  Saya membaca di surat khabar mengenai ada orang menyarankan kepada kerajaan supaya melanatik juruaudit luar agar kelihatan mempunyai lebih kredibiliti di mata oang ramai.

3.   Saya fikir ini satu cadangan baik. Tetapi, ia harus diberikan keapda agensi kerajaan lain, termasuk agensi yang tidak berurusan mengikut arahan umum kerajaan atau mengikut Skema Gaji.

4.   Keperluan untuk pelaksanaan cadangan ini memerlukan tindakan segera kerana sebahagian besar wang daripada hasil kekayaan Malaysia diperkembangkan dan diuruskan oleh kerajaan dan agensi kerajaan. Kita melihat entiti seperti Felda, KWSP, Tabung Haji membelanjakan berbillion Ringgit membeli harta di luar negara sementara agensi lain seperti MAHB dan Petronas membeli saham lapangan terbang dan berurus niaga dengan syarikat Kanada yang juga membabitkan jumlah wang yang besar.

5.   Sudah semestinya mereka telah menunjukkan akaun mereka kepada orang ramai tetapi terdapat banyak lagi perkara orang ramai ingin ketahui.

6.   Sebuah juruaudit luar daripada sebuah syarikat audit yang bagus dilantik oleh badan persendirian serta tidak mempunyai hubung kait dengan syarikat yang akan diaudit akan mengurangkan kecurigaan dan kebimbangan orang ramai. Syarikat audit tersebut harus melaporkan terus kepada badan persendirian tersebut yang akan membayar kepada syarikat audit itu. Kerajaan dan agensi-agensi dibawah kerajaan tidak harus mempunyai kata putus.

7.   Orang ramai harus dibenarkan memberi keterangan atau sekurang-kurangnya memberi maklumat mengenai apa sahaja yang mungkin diketahui oleh mereka mengenai akaun yang telah diaudit. Walaupun semuanya ditunjukkan secara jelas, dalam sesetengah kes, identiti pemberi maklumat tidak harus didedahkan.

8.   Dengan urusan audit dijalankan secara teratur oleh juruaudit yang berpengaruh, kebersihan dalam pengurusan wang rakyat akan dapat dicapai. Nama kerajaan akan menjadi bersih.


Sumber : Chedet blog
Ditulis oleh : Tun Dr Mahathir Mohamad
Tarikh ditulis : 29hb. Januari 2015
Diterjemah oleh : Teratai Melur
Emel : terataigenius@gmail.com

No comments:

Post a Comment