Skip to main content
Tercemar akibat merkuri

Tahap merkuri sedang meningkat dalam ikan tuna sirip kuning di Pasifik.


Gambar : Ikan tuna sirip kuning (Yellowfin tuna)


Menurut dapatan terbaharu, tahap merkuri dalam ikan tuna yang ditangkap di Lautan Pasifik sedang meningkat pada kadar 3.8% setiap tahun sejak 1998.

Dapatan-dapatan ini diterbitkan dalam jurnal atas talian dengan tajuk Environmental Toxicology And Chemistry membuktikan bahawa pencemaran udara terutama sekali daripada pembakaran arang batu mengepam merkuri ke rantai makanan laut yang berpotensi membawa bahaya kepada kesihatan manusia.

"Semakin banyak bukti menunjukkan bahawa metil merkuri mengandungi sumber antropogen," kata Paul Drevnick, pakar toksikologi sekitaran di Unversiti Michigan. Beliau juga ketua penulis untuk kajian ini. "Ia berasal dari pengeluaran merkuri yang tumpah ke dalam lautan."

Tahap merkuri yang ditemui dalam ikan tuna sirip kuning (juga dipanggil ahi tuna), iaitu spesies yang tidak berada di bahagian atas rantai makanan dan boleh dianggap sebagai penanda arah agak 'merungsingkan', kata rakan penulis, Carl Lamborg yang menjalankan kajian ketika bertugas di Woods Hole Oceanographic Institution di Massachusetts dan kini bertugas di Universiti California, Santa Cruz.

"Nombor ini membawa maksud bahawa jumlah merkuri dalam ikan semakin meningkat pada setiap masa, dan jika ini berlaku secara terus-menerus, maka setiap jenis ikan berpotensi untuk menjadi bahaya," kata Lamborg. "Saya tidak tahu apa akan terjadi."

Menurut para pengkaji, kadar ukuran tahap metil merkuri ini sehingga kini tidak boleh mendatangkan bahaya kepada badan manusia walaupun merkuri jenis ini boleh diresap oleh badan manusia, juga, ikan masih menjadi makanan penting untuk kesihatan manusia.

Akan tetapi, data yang dikumpulkan ini melemahkan satu elemen dari segi perundangan mengikut Perkara 65 yang memudahkan syarikat pengetin ikan tuna daripada melekatkan amaran pada produk yang dijual di California. Ada kalanya, syarikat pengetin menawarkan kajian saintifik yang mencadangkan bahawa metil merkuri yang ditemui dalam ikan tuna adalah dari sumber asli seperti yang dilepaskan dari dalam lautan.

Pada 2006, state Superior Court telah bersetuju bahawa amaran Perkara 65 dihalang oleh undang-undang persekutuan dan tahap metil merkuri ini sangat rendah untuk diberi amaran. Pada 2009, satu rayuan telah dibuat mengenai hal ini.

The US Food and Drug Administration (FDA) dan Environmental Protection Agency sedang mengemas kinikan saranan mereka mengenai pemakanan ikan. Buat kali pertama, agensi ini mencadangkan agar diet mingguan untuk wanita mengandung termasuk kadar minimum pemakanan ikan adalah di antara 250g hingga 360g yang diketahui rendah tahap merkurinya. Ini bertujuan untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan bayi dalam kandungan.

Draf agensi tersebut mengesyorkan agar wanita mengandung atau ibu-ibu yang sedang menyusu untuk tidak memakan ikan rawan (tilefish) dari Teluk Mexico, ikan jerung (shark), ikan suji todak (swordfish) dan ikan raja (king mackerel). Mereka turut syorkan golongan wanita yang dinyatakan di atas menghadkan memakan ikan tuna putih (albacore) kepada 180g seminggu. Ikan tuna sirip kuning biasanya dijual kepada pengguna dalam bentuk stik tetapi untuk tujuan mengetin, ikan tuna jenis 'ringan' seperti ikan tongkol selalunya digunakan dalam jumlah kecil. Ini menurut SeafoodHealthFacts.org, sebuah akademi bersama bertempat di Oregon State University. FDA telah menemui tahap merkuri tinggi sedikit dalam ikan tongkol tetapi masih dibawah kadar satu dalam satu juta.

Gambar : Ikan tuna putih (albore)

Gambar : Ikan raja (King mackerel)



Gambar : Ikan jerung (Shark)


Gambar : Ikan suji todak (Swordfish)


Gambar : Ikan rawan (Tilefish)


Para pengkaji menganalisis semula data ikan tuna sirip kuning yang ditangkap berhampiran Hawaii pada 1971, 1998 dan 2008. Setelah disesuaikan mengikut usia dan berat ikan tersebut iaitu faktor yang akan memberi kesan kepada pengumpulan merkuri, mereka mengesahkan bahawa tidak terdapat peningkatan merkuri yang boleh dikesan dari 1997 ke 1998. Akan tetapi, menurut dapatan itu, setelah tarikh ini, pencemaran merkuri, hampir dalam bentuk metil yang lebih bahaya mula terkumpul secara pantas. Para pengkaji mengira kadar peningkatannya adalah 3.8% setahun dalam jangka masa itu.

Menurut dapatan beberapa kajian, kadar merkuri di atmosfere telah meningkat dengan faktor tiga pada kala perindustrian. Pada masa sama, tahap merkuri di beberapa lembangan lautan juga telah meningkat. Akan tetapi, tidak mudah untuk mengaitkan kedua-dua keadaan ini kerana proses kimia dan biologi yang rumit telah menukar bentuk merkuri ini.

Bagaimana pun, untuk satu dapatan pada 2013, 'capjari' isotop digunakan untuk mengenal pasti kadar dalam merkuri metil dalam sembilan spesies iaitu dari dasar utara Lautan Pasifik yang berasal dari unsur merkuri di atmosfere. Ia mengikut angin dari timur Asia di mana bidang perindustrian sedang berkembang pesat.


Sumber : The Star bertarikh 23/2/15
Ditulis oleh :Geoffrey Mohan
Ditejemah oleh : Teratai Melur
Emel: terataigenius@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

PINGGAN BERTINTA PANTUN Pinggan bertinda pantun adalah penanda yang menandakan kepentingan rangkap catur larik dalam masyarakat Melayu pada masa dahulu. Bagi pengumpul barangan seramik dan barangan tembikar, nama Staffordshire mungkin sinonim dengan nana-nama seperti Wedgwood, Royal Doulton dan Royal Albert . Barangan berjenama ini merupakan pinggan mangkuk meja dan pinggan hiasan serta patung hiasan kecil yang menghiasi meja-meja dan dinding-dinding di kebanyakan runah di Malaysia. Bagaimanapun, hanya sedikit yang menyedari bahawa ada di antara pinggan-pinggan ini mula dibuat di Staffordshire , sebuah mukim di West Midlands di England bagi pasaran timur, ditulis dengan pantun Melayu dalam tulisan Jawi. Mungkin seawal tahun 1826, beberapa rangkap catur larik Melayu yang baik telah dipindahkan ke pinggan oleh para pengusaha sebelum dibawa belayar untuk pasaran di dunia Melayu. Kebanyakan pinggan bertinta pantun ini merupakan pinggan makan biasa dan ada juga mempunya
LESSONS FROM ANCIENT COMEDIES There is wisdom in these seemingly silly tales Picture this. A man mistakenly gives his newborn baby a bath in boiling hot water. The child's face, grimaced and distorted, reflects her agony. In the throes of death, she fails her hands about and dies in her father's arms. This is one of the most gruesome scenes in the popular Malay folk literature series of Pak Pandir.Pak Pandir, in absurd conclusion, looks at the baby's face and thinks she is laughing with glee. Mak Andeh comes home, to find her only daughter scalded to death. How this could be considered comedy is probably beyond the comprehension of the modern audiences of today. And yet, perhaps, this is the genius of the ancient comedies in delivering the simplest of messages. That sheer stupidity can cause great grief and untold personal loss. The unthinkable makes you think. Why such tales? Perhaps comedies are prevalent in all old fables as a means to share wisdom
Henry Gurney's Final Fight Gurney's funeral procession through the streets of Kuala Lumpur on Oct 8, 1951. The place is infested with mosquitoes and one glides to a halt on Siew Mah's sweat-soaked right forearm. Yet, the guerrilla commander of Pahang's 11th Regiment and close confidante of Chin Peng remains motionless at his ambush station. His eyes and mind are transfixed on the section of narrow twisting road further in front that forms an almost perfect S-shaped bend. Siew Mah moves his head slowly to check on the positions of the rest of his 38-member platoon. The movement startles the mosquito and it quickly flies away without having the chance to draw blood. From the corner of his eyes, the commander traces the tracks connected to his three Bren-gun firing positions. Satisfied, he turns to check the crucial withdrawal route where he and his men will dissolve back into the jungle once the act had been committed. The date is