Thursday, 9 April 2015

MENYOKONG NAJIB


1.   Hasil daripada pendedahan mengenai kes Altantuya dan 1MDB, Najib mendapat sokongan daripada ketua bahagian UMNO, daripada BN, daripada MIC, daripada para Senator dan daripada pelbagai kumpulan. Inilah yang dilaporkan dalam media arus perdana.

2.   Saya tidak meminta sesiapa pun menyokong saya. Tetapi, saya ingin bertanya kepada para penyokong Najib adakah mereka menyokong 1MDB, 1MDB meminjam 42 billion Ringgit dan beliau tidak boleh menjawab mengenai wang 1MDB apabila ditanya.

3.   Adalah anda turut menyokong berbillion Ringgit yang disimpan di Cayman Islands? Adakah anda turut menyokong wang yang disimpan di Bank Swiss di Singapura setelah dibawa balik? Adakah anda turut menykong penjelasan bahawa wang tersebut tidak boleh dibawa masuk ke Malaysia oleh Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan kerana Bank Negara akan menyoal.

4.   Adakah anda menyokong dengan pembelian tanah Kerajaan di KL dengan harga rendah daripada harga pasaran kemudian menilai semula untuk menjadikannya sebuah aset sementara membeli loji kuasa daripada sektor swasta dengan harga tinggi daripada harga pasaran.

5.   Sekarang, ada cadangan bahawa tanah tersebut dijual semula kepada syarikat Kerajaan dengan harga tinggi untuk membayar hutang-hutang 1MDB.

6.   Jikalau penjualan tanah tersebut bertujuan untuk membayar hutang-hutang 1MDB, ini bermaksud 1MDB yang meminjam tidak dapat membayar semula hutangnya daripada pelaburannya kerana 1MDB telah rugi berbillion Ringgit.

7.   Apa telah terjadi kepada pinjaman berjumlah 42 billion Ringgit? Kenapa 1MDB harus meminjam untuk membayar faedah sebanyak 2 billion Ringgit? Kenapa Kerajaan harus menyediakan hampir 1 billion Ringgit wang milik Kerajaan untuk membayar hutang-hutang 1MDB?

8.   Kedua-dua pinjaman 1MDB iaitu 42 + 3 billion = 45 billion Ringgit.

9.   Penyokong-penyokong Najib turut menyokong Jho Low yang menguruskan wang 1MDB. Jho Low ialah sahabat kepada Najib seperti mana Daim ialah sahabat saya. Mungkin para penykong Najib ialah sahabat Jho Low kerana mereka sangat mempercayainya.

10.  Saya bertanya keapda Najib soalan-soalan mudah, tetapi beliau meminta sokongan daripada menjawab soalan-soalan saya. Saya ingin brtanya kepada para penykong Najib, adakah sokongan mereka bermaksud mereka tidak kisah dengan 42 billion Ringgit, tidak ada keperluan untuk menjelaskan di manakah wang itu. Jika anda tidak kisah, sila suruh Daim, Tengku Razaleigh, Shahrir Samad dan Khairy Jamaluddin diam.


Sumber : Blog Chedet
Ditulis oleh : Tun Dr. Mahathir Mohamad
Tarikh ditulis ; 9hb April 2015
Diterjemah oleh : Teratai Melur
E-mel: terataigenius@gmail.com

No comments:

Post a Comment