Monday, 15 June 2015

LEGASI

1.   Baru-baru ini, sahabat saya melawat saya di pejabat. Ketika saya menjadi PM, saya banyak membantu beliau, bukan dengan wang atau projek tetapi dengan memudahkan proses birokrasi untuk projeknya. Hasilnya, beliau menjadi ahli pendidikan yang sangat berjaya dan mampu mengembang ke luar negara. Saya menganggap bantuan saya penting kerana kadang-kala proses birokrasi boleh melengahkan atau menjadi penghalang. Saya berbuat begini kepada semua orang dan mereka amat berterima kasih terutama sekali sahabat saya ini.

2.   Sekali-sekala beliau akan datang berjumpa dengan saya untuk berbincang mengenai isu semasa. Beliau bimbang dengan polisi dan persembahan Kerajaan Najib. Beliau meminta saya berbuat sesuatu.

3.   Akan tetapi, kunjungan beliau kali ini menunjukkan beliau telah berubah.

4.   Beliau meminta saya berulang kali agar tidak 'menyerang' PM. Saya menjelaskan kepada beliau kenapa saya berbuat demikian. Akan tetapi, beliau terus meminta saya berhenti daripada usaha saya menyoal kepimpinannya mengenai skandal kewangan.

5.   Beliau memberi amaran bahawa jika saya meneruskan lagi, saya akan kehilangan legasi saya. Saya memberitahunya, apa yang orang fikir mengenai legasi saya, jika ada, tidak penting. Saya risau mengenai apa yang sedang berlaku dalam negara. Reputasi baik kita sedang dihakis.

6.   Beliau mengulangi beberapa kali yang saya akan kehilangan legasi saya. Saya benar-benar menghargai kebimbangannya. Beliau adalah sahabat saya dan saya rasa beliau mengambil berat mengenai saya.

7.   Kami berpisah sebagai sahabat.

8.   Kini saya lebih memahami kenapakah beliau berkata mengenai saya akan kehilangan legasi saya. Beliau telah diberi tugas untuk mencela saya, memusnahkan apa yang beliau gelar sebagai legasi saya. Saya fikir beliau dan bossnya percaya bahawa jika saya menjadi tidak popular maka saya kritikan saya mengenai kenakalan membabitkan 1MDB tidak akan dipeduli oleh orang ramai.

9.   Kini, kita boleh melihat kempen baharu dan agresif untuk mencela saya dan menunjukkan bagaimana rakyat menyokong PM. Sudah tentu, sejumlah besar wang sedang dibelanjakan untuk kempen ini. Sahabat saya kini dibawa masuk ke dalam Pejabat Perdana Menteri dan beliau sedang bekerja keras untuk menutup kesalahan 1MDB. Kini, muka surat pertama surat khabar utama menyiarkan penjelasan cara dana pinjaman dibelanjakan. Ia membawa jumlah sebanyak RM42 billion. Dahulu, segala kritikan tidak dipedulikan. Seterusnya, polisi berdiam diri menjadi amalan. Kini, Najib dinasihatkan untuk memberi penjelasan. Bagaimana pun, beliau telah kehilangan peluang untuk menjelaskan kerana tidak muncul dalam forum "Nothing to Hide".

10.  Memang tiada penjelasan mengenai kehilangan wang yang dikatakan telah dibawa balik dari Kepulauan Cayman - enam billion AS Dollar. Tiada penjelasan mengenai penafian bank Swiss yang ia telah menerima wang daripada 1MDB. Tiada penjelasan mengenai dakwaan Arul yang menyatakan bahawa beliau sendiri telah melihat wang tunai tersebut dan PM menjelaskan bahawa tiada sebarang wang tunai. Kini, wang tunai telah menjadi unit. Unit apa? Tiada penjelasan mengenai ketidak mampuan untuk membayar bunga sebanyak 2 billion Ringgit sehinggalah Ananda menderma atau meminjamkan 2 billion Ringgit. Tiada penjelasan kenapakah 1MDB memerlukan pelaburan sebanyak ASD 1 billion daripada IPIC untuk membayar hutang kepada Bank Deutsche apabila pelaburan sebanyak 42 billion Ringgit telah dibuat. Apakah tiada pulangan menerusi pelaburan tersebut? Terdapat banyak persoalan yang tidak dijawab.

11.  Bekas sahabat saya harus berusaha lebih kuat untuk mencela saya jika beliau mahu mendapat anugerah dll.


Sumber : Blog Chedet
Ditulis oleh : Tun Dr. Mahathir Mohamad
Tarikh ditulis : 5hb. Jun 2015
Diterjemah oleh : Teratai Melur
Emel : terataigenius@gmail.com

No comments:

Post a Comment