Thursday, 21 January 2016

TPP

1.   Menteri Perdagangan dan Perindustrian Antarabangsa (MITI) berkata dua tahun diperlukan untuk menggubal 26 undang-undang untuk memenuhi permintaan TPP.

2.   Ini adalah pengakuan bahawa TPP menggongkong kebebasan Malaysia untuk menggubal undang-undang yang dilihat penting untuk negara. Undang-undang ini telah diluluskan oleh Parlimen Malaysia kerana ia penting dan baik untuk negera. Kini, undang-undang ini terpaksa diubah kerana TPP dilihat seolah-olah lebih berkuasa daripada kuasa Parlimen yang dipilih untuk menentukan undang-undang apa yang harus ada di Malaysia.

3.   Maka, undang-undang masa depan yang akan didebat harus tertakluk kepada permintaan atau syarat dalam TPP. Undang-undang yang sesuai dan betul tidak lagi cukup. Keperluan TPP lebih penting daripada keperluan Malaysia.

4.   Malaysia tidak sama seperti anggota lain dalam TPP. Kita mempunyai banyak perkara sensitif disebabkan oleh perkauman, perbezaan ekonomi, kadar kemiskinan dan tahap pendapatan rendah. Bagi membetulkan masalah ekonomi, masalah politik dan masalah sosial, beberapa polisi dan undang-undang harus dikekalkan. Ia bertujuan bagi mengatasi masalah dalaman kita tetapi kini ia tidak lagi relevan. Jika undang-undang ini tidak menurut syarat TPP, ia tidak akan diluluskan oleh Parlimen. Sebahagian daripada hak kebebasan kita akan terhakis. Keperluan untuk menggubal 26 undang-undang mempunyai implikasi ini.

5.   Apabila ada pihak yang menentang dakwaaan TPP kononnya ini ialah perjanjian perdagangan bebas akan merendahkan kedaulatan kita dan kebebasan kita untuk bertindak demi kepentingan kita, mereka dikatakan bersifat emosi. Kini, amat jelas bahawa TPP akan menjadi batu penghalang hak perundangan kita iaitu kebebasan asas bagi sesebuah negara yang berdaulat.

6.   Bapa pengasas kita berjuang habis-habisan untuk mendapat kemerdekaan, menjadi tuan dalam urusan kita dan nasib kita dan kita akan melepaskan hak kita dan kebebasan kita kerana harus ikut keperluan TPPA.

7.   Saya yakin parlimen kita yang bersifat pak turut ini akan meluluskan TPP. Ini akan menjadi bukti bahawa kita bersedia untuk menyerah kepada kuasa luar dan menyerahkan Merdeka yang diperjuangkan oleh pemimpin terdahulu kita.

8.   Memang benar, wang tunai ialah raja

Sumber : Blog Chedet
Ditulis oleh : Tun Dr. Mahathir Mohamad
Tarikh ditulis : 21hb. Januari 2016
Diterjemah oleh : Teratai Melur
 E-mel : terataigenius@gmail.com

No comments:

Post a Comment