Tuesday, 19 January 2016

TUN RAZAK

1.   Amat sukar apabila memikirkan 40 tahun telah berlalu sejak pemergian Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia Ke-2 yang amat dihormati dan disayang.

2.   Saya merasa sedih apabila menonton dokumentari TV mengenai kehidupan beliau. Hari-hari yang gembira. Pemimpin pada masa itu amat berdedikasi, berusaha untuk memajukan negara dan menyelesaikan masalah perbezaan dalam masyarakat. Tun Razak yang memperkenalkan Dasar Ekonomi Baru.

3.   Beliau keluar daripada telunjuk Komenwel British dan melawat Russia dan China. Angin perubahan bertiup kencang.

4.   Sangat awal beliau diambil dariapda kita, amat menyedihkan.

5.   Sudah tentu saya merasa amat sedih secara peribadi kerana saya berhutang segala-galanya kepada beliau. Saya dibuang daripada UMNO dan mereka yang dibuang sebelum saya tidak pernah kembali. Karier politik mereka menjadi merosot.

6.   Beliau tidak hanya membenarkan saya kembali semula ke UMNO malah melantik saya sebagai menteri. Saya digambarkan sebagai anak emas Tun yang menimbulkan kemarahan ramai penyokong setia UMNO.

7.   Saya sebagai doktor dapat melihat kesihatan beliau semakin merosot. Sebelum beliau berlepas ke UK, dalam satu majlis di Parlimen, beliau memanggil saya dan memberitahu bahawa beliau mengalami leukimia. Beliau meminta saya bercakap dengan doktor beliau, Dr. Macpherson. Saya berbuat seperti yang diminta dan mendapat tahu tempoh pengampunan menjadi semakin pendek. Beliau tidak dapat bertahan lama dan saya berasa terkejut dengan pemergian beliau. Malaysia kehilangan pemimpin sejati. Beliau boleh membawa perubahan kepada masa depan negara yang beliau perjuangkan.

8.   Bagi saya kehilangan ini bersifat peribadi. Tun Hussein yang menggantikan beliau tidak pernah rapat dengan saya dan saya fikir karier saya telah berakhir.

9.   Akan tetapi, itu tidak berlaku. Ia tidak berlaku demikian kerana Razak telah menyatakan perkara baik mengenai saya kepada Tun Hussein.

Sumber : Blog Chedet
Ditulis oleh : Tun Dr. Mahathir Mohamad
Tarikh ditulis : 18hb. Januari 2016
Ditejemah oleh : Teratai Melur
E-mel : terataigenius@gmail.com

No comments:

Post a Comment