Saturday, 6 February 2016

MEMALUKAN MALAYSIA

1.   Tidak lama dahulu Malaysia dipuji kerana berjaya membangun daripada negara dunia ketiga yang mundur kepada negara perindustrian. Tiada siapa meragui perancangan kita ingin menjadi negara maju pada 2020 akan tercapai.

2.   Akan tetapi, kini apabila kita berkunjung ke luar negara, kita akan ditanya, "Hei, apa yang telah berlaku pada negara kamu." Ada mengatakan mengenai 1MDB dan kerajaan yang penuh rasuah telah merugikan berbilion dolar. Ramai memberi komen mengenai kehidupan mewah Perdana Menteri.

3.   Mereka menanyakan soalan-soalan ini kerana surat khabar luar negara yang berpengaruh menyiarkan berita mengenai 1MDB, mengenai Perdana Menteri telah mengumpul berbilion dolar, mengenai jumlah wang yang banyak terdapat di dalam akaun peribadinya, mengenai kehidupan mewahnya. Tidak pernah Perdana Menteri Malaysia terdahulu mengadakan perkahwinnan mewah yang telah beliau adakan untuk anak perempuannya.

4.   Walaupun rakyat Malaysia hanya membaca perkara baik mengenai Najib dalan surat khabar tempatan tetapi media alternatif secara terus terang menyatakan perasaan tidak puas hati mereka terhadap Najib dan para pengampu yang melindungi beliau. Apabila Wall Street Journal melaporkan PM mempunyai 2.6 bilion Ringgit dalam akaun peribadinya di AmBank, seluruh dunia ketawa dengan dakwaan Najib bahawa ia adalah derma daripada orang Arab.

5.   Tersiar berita mengenai pembelian kapal selam daripada syarikat Perancis. Kini, ia telah menjadi kes mahkamah Perancis. Razak Baginda, rakan karib Najib dan syarikat yang dimiliki beliau telah dinamakan dalam kes mahkamah.

6.   Razak tidak mempunyai kuasa untuk menentukan sebarang pembelian bagi pihak Kerajan tetapi Najib sebagai Menteri Pertahanan mempunyai kuasa. Apapun, jika Razak atau syarikat miliknya menerima wang daripada syarikat pembuat kapal selam maka dia harus hadir di mahkamah Perancis.

7.   Sudah tentu, Peguam Negara Malaysia tidak akan mendakwa Razak kerana ia mungkin akan melibatkan nama Najib. P.N. bukan hanya menolak laporan malah menyembunyikan laporan daripada Bank Negara dan SPRM.

8.   Perkara seumpama ini dan banyak lagi telah memburukkna nama Malaysia. Nama Najib lebih buruk. Sememangnya, rakyat Malaysia merasa malu dan peranan Perdana Menteri dalam skandal ini. 

9.   Bagi membersihkan nama Malaysia dan namanya, Najib harus membuktikan beliau tidak bersalah, Kenyataan P.N. menyatakan Najib tidak bersalah tidak memberi sebarang makna. P.N. tidak mempunyai kredibiliti.

10.  Najib harus meletak jawatan jika gagal berbuat demikian bersama-sama dengan semua pihak yang melindungi dan menyalah gunakan kuasa mereka untuk menyelamatkan Najib.

11.  Malaysia harus bebas daripada Perdana Menteri yang mempunyai reputasi buruk jika Malaysia ingin mengembalikan reputasi baiknya.

Sumber : Blog Chedet
Ditulis oleh : Tun Dr Mahathir Mohamad
Tarikh ditulis : 5hb Febuari 2016
Diterjemah oleh : Teratai Melur
E-mel : terataigenius@gmail.com

No comments:

Post a Comment