Monday, 18 April 2016

MENTERI LUAR ARAB SAUDI


1.   Apakah sebenarnya yang dikatakan oleh Menteri Luar Adel al-Jubeir? Rakaman video yang menunjukkan beliau sedang menjawab soalan yang ditanya oleh wartawan Malaysia boleh dilihat oleh seluruh dunia. Berikut adalah transkrip rakaman

"Tuan Yang Terutama" kata wartawan, "adakah tuan sedar mengenai latar belakang dan perincian mengenai isu derma kepada Perdana Menteri Malaysia?"

2.   Sekiranya penyokong Najib gagal untuk menyedari bahawa soalan yang ditanya adalah En Jubeir menyedari mengenai latar belakang dan perincian mengenai derma. Maka, Menteri Luar Arab Saudi menjawab, "Kami menyedari mengenai derma tersebut dan ia adalah derma jujur tanpa mengharapkan pembalasan."

3.   Dan beliau, "menyedari Peguam Negara Malaysia telah menyiasat secara menyeluruh dan tidak mendapati sebarang salah laku (dan) setakat ini (bagi beliau) perkara ini telah selesai.

4.   Menyedari mengenai kenyataan PN tidak bermakna beliau bersetuju dengan kenyataan PN. 

5.   Di Malaysia dan di negara-negara lain di dunia ini, ramai yang tidak mempercayai kenyataan PN. Jika anda bertanya kepada mereka adakah mereka menyedari perkara ini, mereka akan kata ya. Jika ditanya adakah mereka mempercayai beberapa kenyataan PN bahawa 2.6 bilion ringgit ialah wang derma yang boleh digunakan oleh PM sesuka hati beliau dan Najib tidak melakukan sebarang kesalahan, mereka akan menjawab "Tidak, mereka tidak percaya."

6.   Dalam video tersebut, Menteri Luar Arab Saudi tidak menarik kembali kenyataan atau menyatakan bahawa ASD681 juta ialah wang derma. Beliau hanya menyatakan bahawa beliau menyedari apabila ditanya adakah beliau menyedari. Beliau tidak memohon maaf atau menafikan kenyataan yang dikeluarkan oleh beliau dua bulan dahulu kepada New York Times. Media Malaysia yang menginterperasi bahawa kesedaran beliau sebagai penafian kenyataan beliau terdahulu.

7.   Kesedaran tidak mengesahkan apa-apa. Contohnya, laporan terbaharu Singapore Straits Times yang bertajuk "KL-Abu Dhabi stand-off may hit markets" di mana terdapat satu perenggan yang tertulis "IPIC berkata bahawa ia menyedari akan laporan media bahawa 1MDB telah menghantar wang ke sebuah syarikat yang bernama Aabar Investment PJS di British Virgin Islands tetapi syarikat itu tidak berada dalam stabil korporat.

Dengan lain perkataan, IPIC menyedari mengenai laporan media bahawa Aabar Investment PJS BVI bukan salah satu syarikat mereka. 

8.   TPM Zahid memberitahu saya untuk melupakan mengenai derma dan melakukan kerja saya. Saya fikir Zahid yang sepatutnya teruskan kerja dibandingkan dengan saya. Akan tetapi, beliau tidak mempunyai arah untuk dituju. Apabila nama beliau tersalah umum, berlaku kekecohan kerana rakyat Malaysia menyuarakan penolakan mereka.

Sumber : Blog Chedet
Ditulis oleh : Tun Dr Mahathir Mohamad
Tarikh ditulis : 18hb April 2016
Diterjemah oleh : Teratia Melur
Emel : terataigenius@gmail.com

No comments:

Post a Comment